Elsendorp - Sand in Taufers - Comenius regio

Log in
 
Folder linkHome
Folder linkSTEP - english
Folder linkSTEP - nederlands
Folder linkSTEP - deutsch
Users on-line: 1 (0 logged)All schooljournals will be closed at the end of June 2016. Read more here http://www.ejournal.fi/info/

Sociaal maatschappelijk werk en gezondheidszorg
Vergelijkbare problemen, dezelfde aandacht voor zorg
 

Er zijn grote verschillen tussen de partnerregio’s in organisatie van de sociaal-maatschappelijke zorg en gezondheidszorg. De actuele probleempunten zijn herkenbaar, de oplossingen lopen uiteen. Maar gebaseerd op een verrassend overeenkomende visie. Ouderen moeten zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen , dit leidde in Elsendorp tot het zo veel mogelijk aanpassen van het huis, zoals de badkamer. In Sand in Taufers worden ouderen thuis opgehaald voor een plezierige badbeurt in het dorp. Zo komen ze hun huis, nog eens uit en ontmoeten anderen.

In Nederland is de zorg versnipperd en overgeorganiseerd en bij de ingewikkelde dingen van het leven gaan horen. Door specialisering is er geen totaaloverzicht meer over de situatie van de patiënt. Elsendorp geldt als vernieuwend omdat de zorg weer dicht bij de dorpelingen is gebracht en wordt verleend door dorpsgenoten. In Sand in Taufers is integraal denken vanzelfsprekend. Indicaties worden niet in deeltaken opgeknipt, zorgverleners kunnen alle vormen van zorg bieden die nodig zijn, tot zelfs even tijd voor een spelletje doen toe. Familierelaties zijn er sterk en de grote sociale samenhang blijkt bijvoorbeeld uit de nieuw gebouwde, gesubsidieerde generatiewoningen.

Sinds enige jaren functioneert in Elsendorp de dorpsondersteuner, waar inwoners van alle leeftijden met uiteenlopende vragen terecht kunnen. Die zorgt dat er gerichte, individuele antwoorden komen onder andere door afstemming tussen de informele en formele zorg.

In Sand in Taufers bestaat sinds kort een vergelijkbare functie van casemanager, die zorg coördineert. Elsendorp heeft een regulier overleg met een wijkteam waarin huisarts, woningstichting, maatschappelijk werk, politie en dorpsondersteuner zitten. Integrale thema’s worden daar besproken zoals alcohol en allerlei vormen van verslaving.

De aanpak van jeugdalcoholisme is ingewikkeld, want drinken geldt als stoer en huiskroegen zijn vrij algemeen aanvaard. In Sand in Taufers is geen behoefte aan thuisdrinken: daar geldt in kroegen geen minimumleeftijd!

De sociaal-maatschappelijke zorg is in Sand in Taufers regionaal georganiseerd. Alle zorgonderdelen vallen onder dezelfde koepelorganisatie en zijn gehuisvest in een gebouw, de lijnen zijn er kort, samenwerking is er vanzelfsprekend. Bij problematiek waarbij de betrokkenen zelf moeilijk te bereiken zijn, zoals bij depressies, angststoornissen en gokverslaving, krijgt voorlichting in de vorm van voordrachten en korte cursussen bijzondere aandacht. Veel thema’s komen uit de bevolking zelf.

Ook zonder tegenbezoek van gezondsheidsmensen uit Sand in Taufers aan Elsendorp noemen de deelnemers hun Comeniuservaringen waardevol: ‘Wat je opdoet in die persoonlijke contacten, zelfs met mensen uit de eigen regio, daar valt niet tegenop te vergaderen.’

Schoolmanagement Schoolmanagement
Onderwijs en leerlingenzorg Onderwijs en leerlingenzorg
Bibliotheek Bibliotheek
Kinderopvang Kinderopvang
Bewustwording leidt tot nieuwe impulsen Bewustwording leidt tot nieuwe impulsen
Verslag van het bezoek aan Nederland Verslag van het bezoek aan Nederland
Visitors:246
Date created:04/16/12
Last change:04/18/12

Impressio eJournal © 2016 Elsendorp - Sand in Taufers - Comenius regio Switch to Library level